logo
 • Az YKA SE gyerekversenyzői nemzetközi és hazai versenyek eredméynes szereplői évről évre
  Sportélet

  Az YKA SE gyerekversenyzői nemzetközi és hazai versenyek eredméynes szereplői évről évre

 • A kikötői büfé teraszáról, egy átvitorlázott nap után jól esik véginézni a nyugodt tavon
  Shangri La

  A kikötői büfé teraszáról, egy átvitorlázott nap után jól esik véginézni a nyugodt tavon

 • Kényelmes, biztonságos és barátságos hely a Velencei-tavi nagyhajóknak az YKA marinája
  Kényelmes, barátságos

  Kényelmes, biztonságos és barátságos hely a Velencei-tavi nagyhajóknak az YKA marinája

 • Az egyre bővülő nagyhajós flottában a túrahajók mellett, sportos kielzugvogelek is állnak a marinában
  Nagyhajós flotta

  Az egyre bővülő nagyhajós flottában a túrahajók mellett, sportos kielzugvogelek is állnak a marinában

 • konyhával, vizesblokkal, társalgóval, büfével várja a nagyhajósokat, és a táborozó gyerekeket.
  A klubház

  konyhával, vizesblokkal, társalgóval, büfével várja a nagyhajósokat, és a táborozó gyerekeket.

 • nyugodt kikapcsolódásra, napozásra, pihenésre csábít
  A strand

  nyugodt kikapcsolódásra, napozásra, pihenésre csábít

 • Nyári Vitorlás tábor gyerekeknek

Nyaranta hatnapos táborba várjuk a vitorlázás iránt érdeklődő gyerekeket. A vitorlázás mellett egyéb sportprogramok, kirándulások is színesítik a méltán népszerű programsorozatot.

Nagy András, kikötő vezető Tel: 06309834499 andras.nagy@ykase.hu www.ykase.hu

A Velencei-tó legjobban felszerelet kiktője az YKA, ahol nemcsak a hajók kányelmes, és biztonsaágos tárolása megoldott, de a klubház és a tiszta, nyugalmas strand a hajósok parti pihenéséhez, és időtöltéséhez is ideális helyszínt biztosít.

Nagyhajósaink a Velence-tavi versenyek állandó és sikeres résztvevői. Évente két-három saját rendezésű túraversenyt szervezüónk a nagyhajós bérlőknek. A túrafutamok mellett, pályaversenyeken is összemérhetik vitorlázó tudásukat, és hajóik sebességét.

Kielzugvogel flottabajnokság

8 Jun

posted by

Categories: Egyéb

Comments: 0

Június első hétvégéjén rendezte a Magyar Kielzugvogel Flotta Egyesület a hajóosztály flottabajnokságát, természetesen az YKA-ban, a vándormadarak magyarországi bázisán. Több zufit nélkülöznünk kellett, hat hajó küzdötte végig a három napos versenyt, a klasszikus forgós, igazi Velencei-tavi szélviszonyok között. A szombat esti gulyáspartin és a vasárnapi eredményhirdetésen is sokat emlegettük azt a bizonyos orisz szerencsejátékot, amelyben egy pisztoly körbejár, merthogy a csíkos, foltos szél futamonként többször is átrendezte a mezőnyt.Az elmúlt ősszel megalakult Magyar Kielzugvogel Flotta Egyesület az első júniusi hétvégére hirdette meg első flottabajnokságát. Az elmúlt években gyorsütemben szaporodott a vándormadarak száma a Yacht Klub Agárdban (YKA), de a három napos, hat futamosra tervezett versenyre végül is hat egység nevezett.

Az időjósok még csütörtökön is sportos szelet ígértek a kánikula mellé, és még pénteken is kitartottak az 5-7 csomós prognosis mellett. A kiírás szerint a bajnokság pénteken egy túra futammal kezdődött. A négy órára tervezett rajt előtt szinte teljes szélcsendben zajlott a nevezés, de mire a flotta kihajózott, jot némi frissülés. A mezőnynek az YKA előtti rajttól a Vaskapu átjárón keresztül, a Szúnyogszget előtt elvitorlázva, majd a Cserepes sziget mögött kibújva kellett venni a Nagytisztás északi oldalán lévő bóját, majd onnan vissz az YKA előtti befutóra. A rajt után viszonylag gyorsan kiderült, a mezőny rendkívül kiegyenlített, a hat hajó nagyon egyben maradt. A Vaskapu után csíkos lett a szél, és újra és újra átrendezte a sorrendet. A Szúnyog sziget előtt, szépen sorban húztak el a madarak, aztán a Cserepes sziget mögött, egy limányban beragadtak néhányan, de azután a Nagytisztásra érve ismét nyitott let a közdelem egy időre a második helytől kezdve. A bójavétel után egy leállásokkal, vices, vagy inkább bosszantó szélfordulókkal, igazi Velencei tavi össze-vissza széllel kellett a mezőnynek megbírkózni, az YKA felé vitorlázva.

Szombatra négy pályafutamot terveztünk, de mindössze egyet sikerült tartani. Délelőtt is kivitorláztunk uygan a Hosszú tisztásra, és kifelé menet még egészen ígéretesnek tűnt a helyzet, élénkülni látszott a légmozgás, de aztán megállt, és csak foltokban fújt, visszavitorlázni sem volt könnyű a kikötőbe. Felmerült a lehetősége, hogy aakárcsak szélcsendben a német sporttársak puffertdobó versennyel ütjük el az időt, vagy kikötői Nadap-kőszórás párosversenyt tartunk, és többféle vices időtöltés lehetőségével kacérkodtunk, de aztán déltájban úgy tűnt a Nagytisztáson van annyi szél, hogy egy futamot lezavarjunk. Gyorsan kivitorláztunk, és valóban a deli part mentén kellemes kettesben reptettük a madarakat. A rajt idején még ki is tartott, de azután ismét felszívódott egy egy csíkban, átrendezve a töbször is a sorrendet. A második körre ismét összefújta a szél a mezőnyt, a hat ahjó szinte egy bokorban araszolt az addigra rendkívül erőtlenné vált szélben a befutó felé. A hat egység majdnem egyszerre futott be. Látszott, több futamra esély sincs aznap.

A szombat esti gulyásparti alatt született a döntés, hogy vasárnap az előzetes tervekkel ellentétben nem egy túra, hanem két pályafutamot próbálunk tartan, hogy legalább négy érvényes futam alapján eredméynt tudjunk hirdetni a harmadik napon. Vasárnap reggel kiábrándítóan sima volt a víz még reggel nyolckor, de azután élénkülni kezdett és a délkeleti szél hamar kifújt minket a Hosszútisztásra. Dinnyés felé indult a karcos menet, élénk szélben. Mindhárom napon nyilvánvaló volt, hogy a hajók egyrészt nagyon egyformák, ahogyan egy onedesign osztálytól ez elvárható, és az is, hogy a ezért olykor apróságokon múlik egy-egy pozíció megszerzése, vagy elvesztése. Erőből előzni nem nagyon lehet, ha csak valaki nem hibázik nagyot, viszont a taktika és a finom beállítások aranyat érnek. Gyors, alig negyven perces, pörgös futam után átvitorláztunk a Nagyatisztásra, a vasárnapi második futamra. Nem tudnie mennyire volt szerencsés választás. Az északkeleti sarokban egy egészen hosszú, a futam végére nyilvánvalóan igen ambíciózus hosszúságú pályát álíltottak a rendezők a mezőny elé. Az első négy hajó viszonylag együtt futott be, de az utolsó kettőnek a második hátseles szakasz egy örökkévalóságnak tűnt, és persze a többieknek isl, akik rendkívül sportszerűen a vízen várták be a még versenyben lévő két hajót. Közös döntésünk volt, hogy ezzel végetért a 2015-ös flottabajnokság.

Számos tanúlság adja magát, a legfontosabb azonban talán mégis az, hogy ugyan az időjárás egyáltalán nem kedvezett nekünk – több volt a nap, és kevesebb a szél, mint kellett volna -, de mégis jót vitorláztunk. Sipi köszönte a “játékot” az eredményhirdetés után, ami azt hiszem rendkívül tömör értékelés és összefoglalás is egyben. Jó játék volt, egymással, technikával, széllel.

A flottabajnoskág végeredménye:

1. Majthényi Zsombor, Kovács István

2. Visy Gergely, Visy Márk

3. Belley László, Bérczi Péter

4. Sipos Bence, Sipos Péter

5. Hlavay Richárd, Nyéki András

6. Kollár Miklós, Puskás Bendegúz

Kommentek

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.